Oxrullader

Staffans idol Per Moberg lagade dessa goda rullader och Staffan ville inte vara sämre han!

Ingredienser (4 port.)

600 g (8 skivor) löwbiff

1 morot

1 gul lök

2 msk fransk senap

100 g bacon

50 g cornichoner

1 l oxbuljong

2 msk tomatpuré

salt och peppar


Gräddsås

buljongen från rulladerna

3 dl vispgrädde


1 msk svartvinbärsgelé

vitpeppar


1. Skala moroten och löken. Skär moroten i stavar och skiva löken.


2. Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.


3. Trä rulladerna på ett stort grillspett och bryn spettet i en stekpanna. Lägg ner dem i en kastrull och häll på buljongen. Brässera köttet i cirka 45 minuter eller tills det släpper från spettet. Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.


4. Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl Servera med gelé, sockerärtor och pressad potatis.



Rotfruktspanna med kycklingklubbor och fetaoströra....

...eller sjörövarmat som Alwin kallade det, plötsligt blev han förvandlad till "Jocke med kniven" och åt som en pirat (bara något grisigare än vanligt:)

Detta recept hittade jag i tidningen ICA buffé, låter lite krångligt men var lätt att tillaga (speciellt då Staffan gjorde maten!). Blev ganska mycket över så det blev rester av pannan till middag idag.

Ingredienser (4 portioner)

1 kg kycklingklubbor

1 vitlöksklyfta

1 msk tabasco

2 msk råsocker


Rotfrukter

700 g blandade rotfrukter (t ex kålrot, rotselleri, morötter och palsternackor)

1 sötpotatis  (ca 300 g)

6 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

Limejuice (1 lime)

timjan


Fetaoströra

200 g fetaost

1 dl turkisk yougurt

1 apelsin

olivolja

salt & svartpeppar


Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°C. Riv vitlöken och blanda med tabasco, socker, 1/2 msk olja och 1 tsk salt. Lägg kycklingen i en långpanna. Pensla över oljeblandningen.

2. Skala rotfukterna och skär dem i stavar. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Skala schalottenlöken och vitlöken. Krossa vitlöken lätt. Lägg detta bredvid kycklingen i långpannan.

3. Ringla över limejuice och 2 msk olja. Krydda med timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Vänd runt.

4. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

5. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med yoghurten. Riv apelsinskalet fint och pressa juicen. Tillsätt apelsinskalet och ca 1 msk apelsinjuice. Smaka av med peppar. Klicka röran på kycklingen och servera med rotfrukterna


Pasta med blomkål

Lättlagad och god vardagsrätt

Ingredienser (4 port)

1 blomkålshuvud

1 pkt bacon

2 dl Crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

3 tomater

1 dl riven ost

salt och peppar


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Dela blomkålshuvudet i buketter. Strimla baconet och lägg det tillsammans med blomkålen i en ugnssäker form. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min. Rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt crème fracihe och rör om. Höj värmen till 225°. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå blomkålen. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen 10 min. Servera med pasta och sallad


RSS 2.0